Mooie recensie in DvhN

13 april 2015

Op zaterdag 11 april j.l. hebben wij een mooie recensie gekregen in Dagblad van het Noorden.

“Het zit er nog helemaal niet zo lang, sinds juni vorig jaar, maar Lokaal 77 in de Groningse Nieuwe Ebbingestraat (inderdaad op nr. 77) heeft al een aardige aanloop. Reuring voldoende, en dat hoort in een restaurant dat zich afficheert als ‘mediterraan’ met een Turkse twist.

Aan het interieur is weinig mediterraan te zien – het heeft een mooie moderne vormgeving van een hippe Iokanta in lstanboel. Dezelfde kleur (Ferrari?)rood komt terug in het koffiezetapparaat, de grote pepermolen en de leren bekleding van de barkrukken. Verder zien we strak hout, grijs en zwart in het meubilair en in enorme cijfers 77 aan de muur. Niks geen goedbedoelde nostalgie, gewoon een heldere tent.

Twee bieren op de tap, Heineken en Brand, allebei pilsener, want aan zwaar speciaalbier doe je meestal niet aan de warme kusten van de Middellandse Zee. Een glaasje Turks Efes-bier zit er niet in, net zomin als Turkse wijn. „We zijn vooral mediterraan, mijnheer.” Als we uit het rek een keuze mogen maken uit twee rode wijnen, blijkt de ene ‘mediterrane’ een Australiër, de andere een Chileen. Fijn is wel weer dat we kunnen voorproeven: welke past het beste bij ons menu? We kiezen de Chileense carmenère van Casa Silva (22,50 euro), die meer dan afdoende aan zijn plicht voldoet.

Het past allemaal bij de vriendelijke benadering van de gasten. De uitbater loopt er met zwier en enthousiasme rond. Zijn gezicht komt Hermus bekend voor, dus het kan maar zo zijn dat Hermus’ gezicht de uitbater ook bekend voor komt. Zijn gastvrijheid is uiteraard Turks en naturel, maar dat Co bij vertrek in zijn colbertje wordt geholpen hebben we nog nooit meegemaakt. Nou waren we wel de laatste gasten, dus wellicht waren ze blij af te kunnen sluiten.

Als amuse verschijnt een gefrituurd groentekoekje, met courgette, broccoli en prei. „Niet gefrituurd, in olie gebakken”, probeert de uitbater ons uit leggen dat het niet in de ‘gewone’ frituur gaat. Maar een fikse laag verse olie – pak ‘m beet twee centimeter – in een koekenpan schenken en daar een beslagkoekje in bakken noemen we ook gewoon frituren. Het is een buitengemeen lekker hapje, knusperig, niet in het minst door de toevoeging van een pittig pepertje. Dat alles weer verzacht door een kleine dot roomyoghurt er bovenop.

Voor het voorgerecht ziet Hermus een proeverij van verschillende meze’s (turkse hapjes) met vers gebakken brood en kruidenboter (8‚25 euro). Omdat de gastheer meent dat het altijd gezellig moet zijn op het bord suggereert hij om het voorgerecht van Co, vistrio van verschillende soorten gerookte vis (7,75 euro), samen met de meze’s op een grote schaal te serveren. „Dan kunt u beiden overal hapjes van nemen.”

Een goed idee, menen we, en al rap is het een heen en weer geschuif van schaaltjes, bultjes groenten en sausjes. De meze’s komen als twee glaasjes gevuld met garnalencocktail, een rode bietensalade, olijventapenade, een soort pittige salsa, kruidenboters, yoghurt met munt en knoflook en aubergineyoghurt. En met brood, veel en lekker brood.

„We moeten stoppen met brooddippen‚ anders komen we niet aan het hoofdgerecht toe.” De vis – zalm en makreel, iets anders kunnen we niet ontdekken – worden begeleid door een salade met artisjokharten, tomaat en uiringen.

„Opmerkelijk“, mijmert Hermus. „Gerookte vis is eigenlijk helemaal niet mediterraan – het roken van vis is een noordelijke bezigheid. Je kunt bijvoorbeeld geen zalm koud roken op 27 graden als het buiten veel warmer is.”

Nou heeft de kaart van Lokaal 77 ook wel wat fusion in zich. Co’s hoofdgerecht, de LOKAAL 77 speciaal.‘ Kip, ossenhaas en varkenshaas met gebakken groenten (20 euro) is een mengsel van mediterraan gekruid grillvlees met groenten die een iets oriëntaalser karakter hebben. We zien veel taugé, sperzieboontjes, courgettes en wortel waar we oosterse kruiderij proeven. Dat combineert niet optimaal met de – overigens mooi gegrilde – stukken vlees. Een enorme portie, dit hoofdgerecht, misschien zelfs wel overdadig.

‚,Dat is nou het mooie van de Turkse – pardon: mediterrane – keuken, altijd zoveel datje als gast nooit te kort krijgt”, knikt Hermus goedkeurend. Om vervolgens goedgemutst te beginnen aan zijn ispanakli köfte, gevulde gehaktro/ met spinazie, fetakaas, diverse groenten en tomatensaus (17 euro). Het laatste is er overheen gegoten, de rest zit in een deegrol.

‘Zwaar’ is een understatement voor dit gerecht – het is veel, het is gevuld en vult, het is romig, het is zacht, het is pittig „Het is lekker”, snakt een Hermus in buiknood. Geen wonder dat hij de gefrituurde aardappelschijfjes („mwaahh”) met mayonaise („gewoontjes“) laat voor wat ze zijn.

Toch gaat hij nog even door met het speciaal nagerecht van de chef (8 euro). Gelukkig komt dat in kleine bakjes: granaatappelpitten, yoghurt, honing en walnoten, ijs met room en rolletje en chocoladesaus en wat geroosterde pompoen.

„Een luchtig dessert”, grimlacht hij. Co’s yoghurt met honing en walnoten (5 euro) is eenvoudig maar heerlijk. Zodat we afgevuld naar buiten rollen en besluiten ons de volgende keer wat te matigen. „Ja, droom verder.”

Laatste bericht

Lokaal77 heeft een bericht gedeeld.
Lokaal77

Vanaf vandaag kunt u ook kiezen voor een 3-gangen keuzemenu voor een vaste prijs van € 25,- p.p.
Tot snel! Team Lokaal 77
... Lees meerLees minder

Contact

Lokaal 77 biedt de mogelijkheid om groepen tot maximaal 65 personen besloten hun evenement bij ons te organiseren. Service staat…

Lees meer